Dieta dla oczu

Pacjenci bardzo często pytają, jakie witaminy i preparaty stosować na oczy.

W aptekach jest ich bardzo dużo i nie wiedzą, co kupować i stosować, stąd te pytania.

Niekoniecznie trzeba łykać tabletki. Odpowiednia dieta może dostarczyć organizmowi wszystkiego czego oczy potrzebują. Szczególnie korzystne dla struktury oczu są karotenoidy, czyli luteina, zeaksantyna, alfa i beta karoten, likopen oraz witaminy.

Luteina i zeaksantyna zawarte w jarmużu, szpinaku, sałacie, rukoli, roszponce, kukurydzy, natce pietruszki i w groszku chronią komórki siatkówki przed wpływem promieniowania UV i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Wystarczy pól szklanki szpinaku, kukurydzy lub 2-3 liście jarmużu, aby zaspokoić zapotrzebowanie dobowe.

Witamina A zawarta w maśle, wątrobie, jajkach lub mleku poprawia widzenie zmierzchowe (zwłaszcza przy tzw. kurzej ślepocie), ochrania plamkę żółtą, powieki, zmniejsza podrażnienie oczu.

Witaminy A, C, E oraz antocyjany usuwając wolne rodniki wpływają korzystnie na wzrok, nawilżając i odżywiając zewnętrzną powłokę oka. Również mikroelementy (cynk, selen) spowalniają proces starzenia się komórek oka.

Kwasy omega 3 zawarte w rybach (w tuńczyku, makreli i łososiu ) są niezbędne w diecie, szczególnie osób starszych. Porcja ryb spożywana przynajmniej raz w tygodniu zmniejsza ryzyko starczej utraty  wzroku nawet o 50%.

Polecamy doskonały preparat firmy Holistic — Body Total. Do jego produkcji wykorzystywane są składniki z lokalnych, kontrolowanych upraw ekologicznych. Produkt cechuje łatwa przyswajalność. Mogą go stosować zarówno dorośli, jak i dzieci.
Body Total to koncentrat uzyskany z 32 warzyw, owoców, jagód, 24 ziół, wodorostów, alg i olejów optymalnie dobranych do poprawy funkcji calego organizmu. Skład zawiera m.in. produkty będące źródłem witamin: A, D, E, K, B1, B2, B3, B6, B12, C, kwasu foliowego, cynku, miedzi, chromu, krzemu, selenu, manganu.
Pojemność: 450 ml.